Algemeen Nut Beogende Instelling

 

wait
wait

Poppenkast

 

Soms wordt er poppenkast gespeeld in de kerk. Op de foto zie je Stoorvogel (die groene) en Olivier (het jongetje links). Maar ook komen Kim, Opa, Lammie en Ezel wel eens langs. Ze beleven elke keer weer iets anders!

 


 

 

 

Poppenkastverhalen

Onderstaande poppenkastverhalen hebben wij zelf gemaakt. Ze mogen ook in andere gemeenten worden gebruikt. We zouden het wel leuk vinden als je ons laat weten dat je ze hebt gebruikt. Als je zelf poppenkastverhalen hebt die wij weer kunnen gebruiken, vul dan het formulier in wat onderaan deze pagina te vinden is.

 

Thema zachtmoedigheid
Stoorvogel wil de kinderen uitleggen wat zachtmoedigheid betekent. Dat is toch moeilijker dan hij denkt. In de tuin ontmoet hij twee vogelverschrikkers. Hier leert hij wat echte zachtmoedigheid is.

Superheld (Jezus is…)
Stoorvogel heeft een film gezien over superhelden. Hij vertelt dat hij zelf ook een superheld is, maar Kim gelooft hem niet zo. De kunsten van Stoor mislukken nogal eens. Ze vertelt Stoor over een hele bijzondere Man, misschien moet Stoor eens met Hem gaan praten…

Het verloren ei
Stoorvogel past op de vier eitjes van zijn tante. Maar dan gebeurt er iets ergs: hij is er eentje kwijt! Stoor zoekt overal. Maar dan komt hij Kim tegen, ze wilde koekjes gaan bakken en had een ei nodig……

Ergernissen
Olivier kijkt in een atlas, hij maakt huiswerk. Hij ziet het land Noord-Korea, waar je niet eens naar de kerk mag. Zou het Koninkrijk van God ook in de atlas staan? Dan komt Stoorvogel hem lastigvallen. Olivier ergert zich vreselijk aan hem. Kim vertelt dat veel mensen zich ook ergeren aan christenen, zoals in Noord Korea, maar soms ook hier. Misschien moeten we proberen om elkaar wat meer lief te hebben…

Thema zonde
Stoorvogel ruimt zijn kooi op, alle rommel eruit! Maar dingen weggooien is best moeilijk. Mensen moeten ook rommel opruimen, in het echt, maar ook in hun leven. Alleen,  hoe doe je dat?

Advent
Het Sinterklaasfeest is voorbij en het volgende feest is Kerst. Stoorvogel snapt er niets meer van: is Jezus nou net zoiets als Sinterklaas? Kim legt het uit.

Helpen
Stoor heeft hulp nodig bij het planten van een boompje. Maar niemand heeft tijd.
Dan komt Raaf langs…
Een verhaal naar aanleiding van De barmhartige Samaritaan.

Moederdag
Kim en Olivier zijn druk bezig met de voorbereidingen voor Moederdag. Ze hebben helemaal geen tijd voor Stoorvogel. Zelfs Harry de hond stuurt hem weg. Stoor is boos, zijn moeder heeft hem geleerd dat je tijd moet nemen voor je vrienden! Dan vertelt hij maar aan de kinderen wat voor mooi cadeau hij voor zijn moeder heeft bedacht.

Iedereen is nodig
Stoor vindt een “onderzetter” met zijn letter erop. Hij is superblij. Kim was aan het puzzelen, maar door de wind zijn een aantal puzzelstukjes weggewaaid. Zonder die stukjes is de puzzel niet compleet. Olivier vindt ze, maar waar is het laatste ontbrekende stukje?

Robbie het rugzakje
Dit verhaal is leuk om de spelen als introductie van een rugzakactie (met schoolspullen), bijvoorbeeld van Dorcas.

Hoger en hoger
Stoor is druk aan het bouwen. Er is een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een nieuw paleis voor koning Papegaai. Stoor is er zeker van dat hij dat gaat winnen. Maar Raaf gooit roet in het eten.  Stoor ontdekt dat het beter gaat als hij hulp vraagt.
Dit verhaal past bij de geschiedenis van de herbouw van de tempel.

De schuld is betaald (met bijlage)
Een verhaal rond Pasen. Stoor heeft een bekeuring gekregen. Dat komt omdat hij een beetje verliefd is en daardoor vloog hij véél te hard…
Maar als hij de boete wil gaan betalen, ontdekt hij dat het niet meer hoeft: het ís al betaald!

Dromen
De zomervakantie is weer voorbij. Olivier is weer helemaal uitgerust.
Maar wat is er met Stoor? Hij is erg moe. Dat komt omdat hij heeft gedroomd. Zou zijn droom ook wat betekenen? Hij heeft geleerd dat dat in de Bijbel wel vaak zo is.

 

Aanbevolen poppentheaters met een christelijke boodschap:

Roelof Speelman: www.roelofspeelman.nl
Carla Vis: www.poppenenmeer.nl

Heb je poppenkastverhalen die geschikt zijn voor in een dienst? Laat het ons weten door onderstaand formulier in te vullen!

  Uw naam (verplicht)

  Uw emailadres (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht

  Reken dit sommetje uit (spambeveiliging): + 40 = 50

  Dit formulier gebruikt uw naam en e-mailadres en is bestemd voor de Baptisten Gemeente Roden. Deze gegevens worden gebruikt om u een antwoord te kunnen sturen. De gegevens die worden verzameld via het formulier worden na afsluiting van de vraag/het contact verwijderd.

  Ik geef toestemming dat mijn naam en e-mailadres worden gebruikt voor een antwoord

  -